Menu

Building and construction management

0 Comment

…………………………………… …………………….. p.13 EXECUTIVE SUMMARY An analysis of an expansion project on a residential house is described. The project’s compliance with civil and neighborhood regulations pertaining to the proposed changes is put into perspective. An account of the technical specifications of the proposed changes is included, with detailed explanations of the context for the proposed expansion based on accepted housing construction techniques. Finally, recommendations are given for additional expansions of the project. INTRODUCTION The property in question is a brick constructed, detached house in a neighborhood where most dwellings date back to 1970, and were mostly level in placement. The project location is a corner plot on Guildford road, within the urban boundaries of Fleet. The actual lot encompasses 500 square meters, and is rectangular in shape. The house is equipped with a flat roof double garage attached, with a north-easy side elevation. The house possesses a driveway and small garden in the front of the dwelling. The backyard lawn includes a rear garden, a patio and shrubs. The front and rear of the property are shaded with trees. The project will add Dormers to the structure, often suggested as a way to better appreciate trees. (FamilyHandyman.com, 2004), (Sebastino, 2012) Often popular in Queen Anne style houses. (La Chiusa, 2006) A proposal is underway to expand this property with an extension of the first floor. requiring modification and construction of the roofing elements to support the addition. The proposed roof is intended to measure 6 metres at the apex, ranging from 3.5 metres at the eaves. It will include dormers on the front and rear roof elevations. A juliette balcony is to be included in the rear of the expansion. The windows here, and elsewhere for the expansion will be 1.5 metres tall, set down 0.5 meters below the roof’s ridge, and 1.4 metres wide. Dormer windows will extended 2.2 metres from the roofline. (Hart.gov.uk, 2008) The garage contains a utility room that will be enlarged to dimensions of 2.5 by 3.8 metres. Tiles, bricks and matching components will be used that are compatible with the portions of the house that already exist. Local developmental plan policies have been consulted, and there is no anticipation of a harmful impact to the house itself, or the community at large. The expansion proposal for the house would be highly visible on Guildford road and neighboring streets. However, the additions are connected to the primary house without intruding onto other properties, and do not contrast sharply with the overall character of the neighborhood. The extension will incorporate elements from the ground floor that rise 3.8 meters anterior to the front elevation and 2.3 metres at the eaves, rising up 3 metres to the top of the roof. The eaves assist in the diversion of rain water away from the walls of the house, reducing the potential for erosion by separating wetness on the roof from the walls of the house. They may also influence the transmission of heat. (DBH.gov, 2004), (Yourhome.gov.au, 2012) No side windows on the Guildhall property are extant, and the rear windows should not create privacy challenges, due to the distance involved between the adjoining dwellings, in addition to the tree on the edge of the property that allows screening of the immediate line of sight. The property in question is regarded as a natural extension of the pre-existing residence, with no apparent incompatibility with